分享【靈嬰】處理方法 ,真的要超渡嗎?2020年修訂版本

分享【靈嬰】處理方法 ,真的要超渡嗎?2020年修訂版本

法師唸經後送靈嬰離開母親

咁我哋一般呢好多時都會搵一啲師傅或者搵啲法師啦去超度佢嘅,比佢聽經咁等佢怨氣冇咁重啦等,佢哋怨氣冇咁重嘅時間,投胎嘅是日子就可以短好多,送佢走唔係話真係送到佢去投胎咁厲害,因為我哋就冇能力係可以將佢送去投胎,投胎的決定權其實就唔喺我可以決定,但係如果佢怨氣少了,投胎日子會短些,苦纏陽人的機率會大大縮細,這些師傅都係有功德的。

飲飲食食及物質少不了
咁就好多時我哋除左超度佢,念經佢聽之外,我們都會有啲物質上的東西會會佢的,舉例:可能會幫佢預備飲飲食食,燒往生咒比佢啦,會有啲金銀比佢啦,有溪錢比佢啦,咁等嬰靈起碼喺佢哋嘅世界當中,呢物質都唔會太缺少。
另外我哋都會利用法事送佢走,等佢唔好成日喺佢阿媽身邊黐住阿媽,始終陰陽有別,如果靈嬰太過近人其實都會對人嘅運氣有損害嘅。

再置靈位等佢安心等待投胎
有啲師傅除咗送佢走之外,在佢等待投胎咁前都設一個靈位比,等佢乖乖地等待投胎,唔好再次再苦纏住佢屋企人,等佢投胎之前可以遠離陽人,咁就喺度接受香火啦,有啲個靈位就有得飲飲食食啦,咁等嬰靈安心投胎,咁咪唔會再搞住人啦!
之後陽人運氣便會慢慢好番起上來的了!

This entry was posted in 超渡靈嬰. Bookmark the permalink.